Kilka poprawek do beta 4.1.26

Kosiarz
Posty: 182
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 5:17 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: Kosiarz » śr kwie 11, 2018 7:07 pm

pasiekazj pisze:
śr kwie 11, 2018 7:04 pm
Kosiarz pisze:
śr kwie 11, 2018 5:07 pm
Dzisiejszy update zakończył sie tak:
update dzis.png
i potem tak:
dzis.png
chyba nie jest ok jednak ponieważ straciłem wszystko
www.png
server node sie zmienił i nie chce sie zapisać poprawny
Już Ci odklikałem - działa.
Masz dostęp jak do swojego:-)
#RPI 3+/beta 4.6.5 NT # taka sytuacja:-)

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: jot » czw kwie 12, 2018 2:03 pm

artjur pisze:
wt kwie 10, 2018 11:55 pm
No i się złapało.
Po kilku godzinach wyskoczyło takie coś
2018-04-10 22.34.28.jpg
Jednym słowem wysypał się dysk.
Nie łapie, karta SD, Pendrive, OK. Ale dysk nie wytrzymał nawet pół roku.
a może to nie uszkodzony dysk, tylko usb ? W sensie albo koncentrator, albo przejściówka / konwerter SATA<->USB. I to powoduje nieciągłości w dzienniku..

artjur
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 1:55 pm
Lokalizacja: Kraków

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: artjur » czw kwie 12, 2018 6:32 pm

jot pisze:
czw kwie 12, 2018 2:03 pm
artjur pisze:
wt kwie 10, 2018 11:55 pm
No i się złapało.
Po kilku godzinach wyskoczyło takie coś
2018-04-10 22.34.28.jpg
Jednym słowem wysypał się dysk.
Nie łapie, karta SD, Pendrive, OK. Ale dysk nie wytrzymał nawet pół roku.
a może to nie uszkodzony dysk, tylko usb ? W sensie albo koncentrator, albo przejściówka / konwerter SATA<->USB. I to powoduje nieciągłości w dzienniku..
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem.
Nie chciałbym zapeszac ale jak na razie ponad 20 godzin działa 😁
USB to był dobry trop, oraz dodatkowo zasilanie. Obecnie dysk ma własny zasilacz a malinka własny - może troszkę nie ekonomicznie ale dopóki nie znajdę wydajnego zasilacza to tak zostawię. Wymieniłem też przewód USB, dodatkowo odcinając zasilanie z malinki A w to miejsce podłączyłem ten drugi zasilacz.
Mam nadzieję że to załatwi problem, bo już chodziło mi po głowie żeby dac sobie z tym spokój 😁
Dwie malinki, kilka czujników, ale cały czas coś przybywa.
Człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi.

artjur
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 1:55 pm
Lokalizacja: Kraków

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: artjur » sob kwie 14, 2018 11:33 pm

@pasiekazj A kiedy uda Ci się zrobić poprawki w Day Plan? Czy faktycznie jest z tym dużo kłopotu?
Dwie malinki, kilka czujników, ale cały czas coś przybywa.
Człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi.

Asior
Posty: 28
Rejestracja: pt paź 14, 2016 12:28 am

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: Asior » ndz kwie 15, 2018 9:58 pm

pimowo pisze:
śr kwie 04, 2018 11:19 pm
Podłącz zwykły przycisk pod GPIO i zobacz co się będzie działo, jak NT będzie zliczał kliknięcia
Witam

Znalazłem przyczynę błędnego zliczania - malina jest zamontowana w pobliżu szafy ze sterowaniem od pieca CO, - to właśnie stycznik od podajnika pieca CO powoduje zakłócenia i dodatkowe zliczanie impulsów. Żeby było ciekawiej to już samo załączanie stycznika (bez podawania napięcia do silnika) powoduje problem ze zliczaniem.

Nic tutaj nie pomaga przewód z oplotem do wodomierzy itd, testowałem różne kombinacje. Ktoś ma pomysł jak uodpornić malinę na zakłócenia ?

swiezak
Posty: 1469
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: swiezak » pn kwie 16, 2018 7:50 am

Impuls jest zliczany nawet jak jest kabel od licznika odłączony czy podłączony? O co mi chodzi- chodzi o to czy kabel od czujnika robi za antenę czy to zakłócenia zasilania. Trzeba to ustalić żeby wiedzieć co filtrowac

pasiekazj
Posty: 553
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » pn kwie 16, 2018 8:38 am

artjur pisze:
sob kwie 14, 2018 11:33 pm
@pasiekazj A kiedy uda Ci się zrobić poprawki w Day Plan? Czy faktycznie jest z tym dużo kłopotu?
Najwięcej kłopotu jest z tym że muszę zestawić sobie sprzęt do testów. Ostatnio mam mniej czasu na klepanie kodu no bo wiosna - trzeba dokończyć budowę domu więc priorytety troszkę się zmieniły, ale temat na pewno nie umarł.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.

artjur
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 1:55 pm
Lokalizacja: Kraków

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: artjur » pn kwie 16, 2018 9:23 am

pasiekazj pisze:
pn kwie 16, 2018 8:38 am
artjur pisze:
sob kwie 14, 2018 11:33 pm
@pasiekazj A kiedy uda Ci się zrobić poprawki w Day Plan? Czy faktycznie jest z tym dużo kłopotu?
Najwięcej kłopotu jest z tym że muszę zestawić sobie sprzęt do testów. Ostatnio mam mniej czasu na klepanie kodu no bo wiosna - trzeba dokończyć budowę domu więc priorytety troszkę się zmieniły, ale temat na pewno nie umarł.
Wszystko zrozumiałe, dlatego podpytuję co jakiś czas i cierpliwie czekam :)
Dwie malinki, kilka czujników, ale cały czas coś przybywa.
Człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi.

Asior
Posty: 28
Rejestracja: pt paź 14, 2016 12:28 am

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: Asior » pn kwie 16, 2018 1:20 pm

swiezak pisze:
pn kwie 16, 2018 7:50 am
Impuls jest zliczany nawet jak jest kabel od licznika odłączony czy podłączony? O co mi chodzi- chodzi o to czy kabel od czujnika robi za antenę czy to zakłócenia zasilania. Trzeba to ustalić żeby wiedzieć co filtrowac
Jeżeli odepnę od GPIO to nie zlicza.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości