Kilka poprawek do beta 4.1.26

Awatar użytkownika
hryst
Betatester
Posty: 756
Rejestracja: wt mar 25, 2014 8:52 am
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: hryst » czw sie 30, 2018 11:29 am

nie testowałem ale jestem zdania ze firewall na nt zbyt komplikuję sprawę.
Ta opcja przydaję się gdy wystawiamy coś na świat a nie tylko w domowej sieci.
Taką funkcjonalność zostawił bym dla zaawansowanych użytkowników z poziomu linii komend.
Jak ktoś rozwikła problematykę forwardowania portu to prosty firewall na UFW to już zabawa.
--- działam na orange pi plus H3 -> Rock64 ---

swiezak
Posty: 1535
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: swiezak » czw sie 30, 2018 8:13 pm

u mnie update najnowszy betamm 4.7.4 po włączeniu firewall (nic w nim nie zmieniałem po włączeniu) strona NT się nie wczytuje, ręczne wyłaczenie przez putty i NT znowu działa.

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 675
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » czw sie 30, 2018 8:30 pm

swiezak pisze:
czw sie 30, 2018 8:13 pm
u mnie update najnowszy betamm 4.7.4 po włączeniu firewall (nic w nim nie zmieniałem po włączeniu) strona NT się nie wczytuje, ręczne wyłaczenie przez putty i NT znowu działa.
Po jakim porcie się łączysz? Po włączeniu FW z automatu dodaje się regułą na ssh, www po porcie 80 i vpn. Wszystko inne jest wycinane. jeśli działasz na innym porcie to się nie polaczysz po włączeniu FW.
Ostatnio zmieniony czw sie 30, 2018 8:33 pm przez pasiekazj, łącznie zmieniany 1 raz.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Sprzedam:
SSD 120 GB - 100pln + KW

swiezak
Posty: 1535
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: swiezak » czw sie 30, 2018 8:32 pm

inny niż 80;)

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 675
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » czw sie 30, 2018 8:33 pm

swiezak pisze:
czw sie 30, 2018 8:32 pm
inny niż 80;)
Patrz wyżej edytowalem. Trzeba to będzie przerobić.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Sprzedam:
SSD 120 GB - 100pln + KW

cieplasek
Posty: 115
Rejestracja: pn cze 02, 2014 12:28 pm
Lokalizacja: Wągrowiec

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: cieplasek » pt sie 31, 2018 3:59 pm

Witam. A czy ktoś jeszcze pamięta problemy z licznikiem sdm120 że zliczaniem całej mocy ?

Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka


swiezak
Posty: 1535
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: swiezak » ndz wrz 02, 2018 1:35 am

po restarcie "fizycznym" czyli zanik zasilania NT nie wstał- ręczne wyłączenie fw przez terminal dopiero pomogło. FW miałem wyłączony

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 675
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » pn wrz 03, 2018 12:38 pm

cieplasek pisze:
pt sie 31, 2018 3:59 pm
Witam. A czy ktoś jeszcze pamięta problemy z licznikiem sdm120 że zliczaniem całej mocy ?

Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka
Pamięta tylko licznika nie posiada :(
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Sprzedam:
SSD 120 GB - 100pln + KW

cieplasek
Posty: 115
Rejestracja: pn cze 02, 2014 12:28 pm
Lokalizacja: Wągrowiec

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: cieplasek » pn wrz 03, 2018 8:01 pm

Oj nie zauważyłem miało być czy ktoś jeszcze ma problemy z licznikiem.

Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
hryst
Betatester
Posty: 756
Rejestracja: wt mar 25, 2014 8:52 am
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: hryst » wt wrz 04, 2018 7:51 am

ja od kilku dni nie mam problemów z licznikiem
Ale właśnie stawiałem od nowa rock64 i myślałem że przyczyną jest czysta baza oraz brak sprzętu pod GPIO
komentarz z innego forum: "Bit banging timing sensitive protocols in a multi user OS is never a good idea. It wastes CPU time with spin waits and if the process gets pre-empted it will probably fail. "
--- działam na orange pi plus H3 -> Rock64 ---

ODPOWIEDZ