Kilka poprawek do beta 4.1.26

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4693
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pimowo » ndz wrz 30, 2018 10:52 am

@arTii, może i tak, ale ja w ogóle nie ogarniam EasyESP-czas to chyba zmienić ;)
Możesz podpowiedzieć którą wersję EasyESP wybrać dla NodeMCU v3 i jak to wszytko skonfigurować?
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

middam
Posty: 33
Rejestracja: czw wrz 22, 2016 12:48 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: middam » pn paź 01, 2018 7:56 pm

pasiekazj pisze:
sob wrz 29, 2018 7:42 pm
middam pisze:
pt wrz 28, 2018 12:19 pm
Czy dało by rade wstawić jakąś instrukcję jak poustawiać NT i Easyesp aby działało sterowanie GPIO poprzez MQTT ?
W ESP ustawiamy protokół MQTT OpenHAB i w zaawansowanych zmieniamy ustawienia topicu.
W Publish Template wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

/%ip%/%sysname%/%valname%
W Subscribe Template wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

/%ip%/%sysname%/#
Resztę ustawiamy tak jak zawsze.
Dla GPIO w polu value podajemy gpio/nrgpio czyli np. gpio/12 - dzięki temu poprawnie doda się gpio do tabeli z GPIO i będzie można sterować tym pinem - sterowanie zostaje po staremu - raportowanie do nt po mqtt sterowanie po http
A z którą wersją espeasy robiłeś testy ? Ja u siebie na najnowszej mega dostaje jakąś zwieche. Podłączyłem przycisk pod jeden z pinów i dopóki nie jest uruchomiona obsługa MQTT to w logu ładnie widać jak zmienia się wartość 0-1 przy naciskaniu przycisku. Jednak po uruchomieniu MQTT po dwóch naciśnięciach esp przestaje reagować na przycisk.

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » pn paź 01, 2018 8:21 pm

jak dobrze pamiętam to coś z marcowych wersji. Dokładnie sprawdziłęm to v2.0-20180321
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1727
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: arTii » pn paź 01, 2018 9:21 pm

pimowo pisze:
ndz wrz 30, 2018 10:52 am
@arTii, może i tak, ale ja w ogóle nie ogarniam EasyESP-czas to chyba zmienić ;)
Możesz podpowiedzieć którą wersję EasyESP wybrać dla NodeMCU v3 i jak to wszytko skonfigurować?
Poczekaj - testuję najnowszą wersję - daj mi jeszcze dzień/dwa ale na razie wygląda że jest dobrze
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1727
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: arTii » pn paź 01, 2018 9:24 pm

middam pisze:
pn paź 01, 2018 7:56 pm

A z którą wersją espeasy robiłeś testy ? Ja u siebie na najnowszej mega dostaje jakąś zwieche. Podłączyłem przycisk pod jeden z pinów i dopóki nie jest uruchomiona obsługa MQTT to w logu ładnie widać jak zmienia się wartość 0-1 przy naciskaniu przycisku. Jednak po uruchomieniu MQTT po dwóch naciśnięciach esp przestaje reagować na przycisk.
A dlaczego MQTT? Potrzebne to jest do czegoś? Za dwa momenty będzie działająca wersja natywna dla NT gdzie działa sterowanie przekaźnikiem
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4693
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pimowo » wt paź 02, 2018 3:18 pm

@arTii, może zacznę od początku...
Jeżeli chcę używać NT+EasyESP to mam wybrać modyfikowane EeasyESP z wikiNT, a nie te oficjalne wersje-tak?
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1727
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: arTii » wt paź 02, 2018 4:27 pm

Generalnie - tak. Chyba że chcesz używać trybu advanced http i cośtam wpisywać - ja nie wiem co :D
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4693
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pimowo » wt paź 02, 2018 4:56 pm

OK, wszystko jasne :)
Dzięki.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1727
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: arTii » wt paź 02, 2018 5:52 pm

@pasiekazj - mistrzu pomyśl, jak przerobic NT, żeby korzystał z bazy w MySQL (MariaDB).
Już mnie szewska pasja ogarnia, jak kolejna karta SD odchodzi w zaświaty z powodu nieustannego pisania po niej.
Chyba że spróbuję przenieść NT na wirtualkę na Synology - tylko nie wiem jak to sobie poradzi z adapterem USB-RS485
Ale i tak najlepiej byłoby mieć bazę na normalnym SQLu
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » wt paź 02, 2018 6:41 pm

arTii pisze:
wt paź 02, 2018 5:52 pm
@pasiekazj - mistrzu pomyśl, jak przerobic NT, żeby korzystał z bazy w MySQL (MariaDB).
Już mnie szewska pasja ogarnia, jak kolejna karta SD odchodzi w zaświaty z powodu nieustannego pisania po niej.
Chyba że spróbuję przenieść NT na wirtualkę na Synology - tylko nie wiem jak to sobie poradzi z adapterem USB-RS485
Ale i tak najlepiej byłoby mieć bazę na normalnym SQLu
Napisz mi proszę jaka jest różnica między tymi bazami jeśli chodzi o zapisy bo tu jestem kompletnie nie obeznany.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ODPOWIEDZ