Kilka poprawek do beta 4.1.26

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1719
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: arTii » wt paź 02, 2018 6:54 pm

Z tego co wiem MariaDB nie zapisuje za każdym razem danych tylko trzyma je częściowo w buforze. Poza tym wiele tabel jest w jednej bazie danych, a nie każda tabela to oddzielny plik. Poza tym MariaDB można postawić gdziekolwiek - niekoniecznie na raspberry. A dodatkowo kilka raspberry może jednocześnie korzystać z bazy danych - czyli jeśli mam kilka malinek, to mogę śmiało na każdej mieć to samo - tę samą bazę danych i czytać z niej, na każdej, a dopisywać tylko "swoje" czujniki.
A taką bazę można trzymać nawet na jakimś virtualnym serwerze w internecie :D
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4685
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pimowo » czw paź 04, 2018 4:56 pm

pasiekazj pisze:
wt wrz 25, 2018 4:54 pm
pimowo pisze:
wt wrz 25, 2018 4:32 pm
Czy Domoticz można zainstalować na PC czy będą jakieś problemy z tym?
Można. Na ichnim Wiki wszystko jest.
Próbne odpalenie Domoticz na PC przeszło bez przeszkód ;)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 713
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » czw paź 04, 2018 7:33 pm

pimowo pisze:
czw paź 04, 2018 4:56 pm
pasiekazj pisze:
wt wrz 25, 2018 4:54 pm
pimowo pisze:
wt wrz 25, 2018 4:32 pm
Czy Domoticz można zainstalować na PC czy będą jakieś problemy z tym?
Można. Na ichnim Wiki wszystko jest.
Próbne odpalenie Domoticz na PC przeszło bez przeszkód ;)
To teraz możesz szaleć. Uważaj bo to wciąga. w skryptach możesz prawie wszystko.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

raffo
Posty: 21
Rejestracja: sob paź 01, 2016 5:44 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: raffo » czw paź 04, 2018 10:12 pm

arTii pisze:
wt paź 02, 2018 6:54 pm
Z tego co wiem MariaDB nie zapisuje za każdym razem danych tylko trzyma je częściowo w buforze. Poza tym wiele tabel jest w jednej bazie danych, a nie każda tabela to oddzielny plik. Poza tym MariaDB można postawić gdziekolwiek - niekoniecznie na raspberry. A dodatkowo kilka raspberry może jednocześnie korzystać z bazy danych - czyli jeśli mam kilka malinek, to mogę śmiało na każdej mieć to samo - tę samą bazę danych i czytać z niej, na każdej, a dopisywać tylko "swoje" czujniki.
A taką bazę można trzymać nawet na jakimś virtualnym serwerze w internecie :D
Ja też jestem za :) na Synology postawić bazę i do niej pisać :)
A druga sprawa że mariaDB to mYSQL, a większość hostingodawców daje własnie mysql i mozna wtedy by pisać do internetów.
Super była by opcja w ustawieniach NT do podania parametrów łączenia :)
Pozderki
[email protected]
:)

NT na: 2xRpi 2B + 1xRpi3 z LCD

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 713
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » pt paź 05, 2018 8:13 am

raffo pisze:
czw paź 04, 2018 10:12 pm
arTii pisze:
wt paź 02, 2018 6:54 pm
Z tego co wiem MariaDB nie zapisuje za każdym razem danych tylko trzyma je częściowo w buforze. Poza tym wiele tabel jest w jednej bazie danych, a nie każda tabela to oddzielny plik. Poza tym MariaDB można postawić gdziekolwiek - niekoniecznie na raspberry. A dodatkowo kilka raspberry może jednocześnie korzystać z bazy danych - czyli jeśli mam kilka malinek, to mogę śmiało na każdej mieć to samo - tę samą bazę danych i czytać z niej, na każdej, a dopisywać tylko "swoje" czujniki.
A taką bazę można trzymać nawet na jakimś virtualnym serwerze w internecie :D
Ja też jestem za :) na Synology postawić bazę i do niej pisać :)
A druga sprawa że mariaDB to mYSQL, a większość hostingodawców daje własnie mysql i mozna wtedy by pisać do internetów.
Super była by opcja w ustawieniach NT do podania parametrów łączenia :)
Export do mysql już w NT jest. Co do przepisania całego NT na MYSQL to sorki ale to masa klepania jest. Nie ogarnę tego teraz czasowo :(
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1719
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: arTii » pt paź 05, 2018 4:15 pm

Tak myślałem :(
Export do MySQL jest, ale to niewiele daje - brak możliwości wykorzystania w NT danych z MySQL
Dlatego ja już od dawna proponowałem przejście na MySQL jak NT jeszcze był sporo uboższy
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

cieplasek
Posty: 117
Rejestracja: pn cze 02, 2014 12:28 pm
Lokalizacja: Wągrowiec

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: cieplasek » pt paź 05, 2018 7:20 pm

Ja też na próbę zainstalowałem domoticz i ładnie to wygląda . Ma ktoś może skrypt do obsługi licznika sdm120 na domoticz bo z Wiki mi nie działa .

Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 713
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » pt paź 05, 2018 8:36 pm

cieplasek pisze:
pt paź 05, 2018 7:20 pm
Ja też na próbę zainstalowałem domoticz i ładnie to wygląda . Ma ktoś może skrypt do obsługi licznika sdm120 na domoticz bo z Wiki mi nie działa .

Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka
No widzisz co do wyglądu mnie bardziej do gustu przypadł NT, dlatego u mnie domoticz zbiera wszystkie dane, przesyła je do NT, i steruje GPIO + ESP. W sumie domoticza mam tylko dla tego, że obsługa zdarzeń tam to jest bajka. Chciałbym, żeby kiedyś NT też to potrafił, ale chyba za cienki na to jestem :(
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ryba_ns
Posty: 83
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: ryba_ns » sob paź 06, 2018 11:53 am

i ja zainstalowalem na PC domoticza kombinuje kombinuje a nic mi sie nie pojawia w domoticzu :(

Kod: Zaznacz cały

2018-10-06 11:09:11.101 Status: Domoticz V4.9700 (c)2012-2018 GizMoCuz
2018-10-06 11:09:11.170 Status: Build Hash: a3a45906, Date: 2018-06-23 16:24:51
2018-10-06 11:09:11.170 Status: Startup Path: C:\Program Files (x86)\Domoticz\
2018-10-06 11:09:13.352 Sunrise: 06:39:00 SunSet: 17:59:00
2018-10-06 11:09:13.352 Day length: 11:21:00 Sun at south: 12:05:00
2018-10-06 11:09:13.353 Civil twilight start: 06:06:00 Civil twilight end: 18:31:00
2018-10-06 11:09:13.353 Nautical twilight start: 05:28:00 Nautical twilight end: 19:09:00
2018-10-06 11:09:13.353 Astronomical twilight start: 04:50:00 Astronomical twilight end: 19:47:00
2018-10-06 11:09:13.431 Status: EventSystem: reset all events...
2018-10-06 11:09:13.716 Status: PluginSystem: Failed dynamic library load, install the latest libpython3.x library that is available for your platform.
2018-10-06 11:09:13.999 Active notification Subsystems: (0/13)
2018-10-06 11:09:14.730 Status: WebServer(HTTP) started on address: :: with port 8080
2018-10-06 11:09:15.935 Starting shared server on: :::6144
2018-10-06 11:09:15.817 Status: WebServer(SSL) started on address: :: with port 443
2018-10-06 11:09:15.880 Status: Proxymanager started.
2018-10-06 11:09:15.935 Status: TCPServer: shared server started...
2018-10-06 11:09:15.935 Status: RxQueue: queue worker started...
2018-10-06 11:09:17.935 Status: EventSystem: reset all events...
2018-10-06 11:09:17.935 Status: EventSystem: reset all device statuses...
2018-10-06 11:09:18.776 Status: EventSystem - Python: Failed dynamic library load, install the latest libpython3.x library that is available for your platform.
2018-10-06 11:09:18.776 Status: EventSystem: Started
2018-10-06 11:09:18.804 Status: EventSystem: Queue thread started...
2018-10-06 11:09:25.457 Status: Incoming connection from: 127.0.0.1
2018-10-06 11:09:36.967 (przycisk) Light/Switch (test)
2018-10-06 11:09:36.441 Status: User: Admin initiated a switch command (1/test/On)
2018-10-06 11:09:38.861 Status: User: Admin initiated a switch command (1/test/Off)
2018-10-06 11:09:39.598 (przycisk) Light/Switch (test)
2018-10-06 11:09:42.192 Status: User: Admin initiated a switch command (1/test/On)
2018-10-06 11:09:43.010 (przycisk) Light/Switch (test)
2018-10-06 11:09:45.577 (przycisk) Light/Switch (test)
2018-10-06 11:09:45.290 Status: User: Admin initiated a switch command (1/test/Off)
2018-10-06 11:12:05.971 Status: New sensors allowed for 5 minutes...
2018-10-06 11:19:10.515 Status: Incoming connection from: 192.168.20.75
2018-10-06 11:27:00.623 Status: EventSystem: reset all device statuses...
widac polaczenie z nt ale nic sie nie pojawia ?? moze ktos cos ? :)
Pozdrawiam Wojtek

[email protected], WeatherStation [email protected], Raspberry Pi 3B

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1719
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: arTii » sob paź 06, 2018 12:11 pm

@pasiekazj - jakie czujniki mogą lecieć do Domoticza?
I jak skonfigurować te czujniki w Domoticzu? Jak rozumiem utworzyć Virtual Device i później dodać urządzenia?
Tylko które i w jakim typie :D

Nie ukrywam, że Domoticza mam już dość dawno - jednak aplikacja mobilna, powiadomienia na pushover, podział na "pokoje" mają swoje zalety.
Jednak całkowicie nie odpowiadają mi wykresy - pod tym względem NT jest dużo lepsze - nie uśrednia wskazań w dłuższym okresie czasu.
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

ODPOWIEDZ