Kilka poprawek do beta 4.1.26

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » sob paź 06, 2018 2:54 pm

arTii pisze:
sob paź 06, 2018 12:11 pm
@pasiekazj - jakie czujniki mogą lecieć do Domoticza?
I jak skonfigurować te czujniki w Domoticzu? Jak rozumiem utworzyć Virtual Device i później dodać urządzenia?
Tylko które i w jakim typie :D

Nie ukrywam, że Domoticza mam już dość dawno - jednak aplikacja mobilna, powiadomienia na pushover, podział na "pokoje" mają swoje zalety.
Jednak całkowicie nie odpowiadają mi wykresy - pod tym względem NT jest dużo lepsze - nie uśrednia wskazań w dłuższym okresie czasu.
W NT zakładka server-node. Tam trzeba włączyć wysyłanie do domoticza i uzupełnić ip oraz port.
Na czujnikach w nt w ustawieniach (niebieskie segttings) trzeba włączyć wysyłanie do domoticza i wpisać idx czujnika z domoticza.

W domoticzu tworzysz Dummy device i potem dla każdego typu odpowiednie urządzenie: temp-Temperatura, humid-Wilgotność itd. Generalnie większość typów z NT powinna posłać się bez problemów.Gdyby któryś typ z NT do domoticza się nie przesyłał poprawnie to proszę o cynk.
Jeśli coś nie działa to w Domoticzu można utworzyć urządzenie z własnym typem.

W drugą stronę przesyłanie też działa bez problemów, trzeba wklepać skrypt dzvents.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1727
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: arTii » sob paź 06, 2018 5:04 pm

Znalazłem gdzie tkwi problem :)
Nie ma autoryzacji.... trzeba wyłączyć autoryzację dla wskazanych podsieci lub adresów IP
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » sob paź 06, 2018 5:26 pm

arTii pisze:
sob paź 06, 2018 5:04 pm
Znalazłem gdzie tkwi problem :)
Nie ma autoryzacji.... trzeba wyłączyć autoryzację dla wskazanych podsieci lub adresów IP
Mam to roztrzepane. Wejdzie z następnym update.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » sob paź 06, 2018 7:29 pm

arTii pisze:
sob paź 06, 2018 5:04 pm
Znalazłem gdzie tkwi problem :)
Nie ma autoryzacji.... trzeba wyłączyć autoryzację dla wskazanych podsieci lub adresów IP
Poszedł update. Możesz sprawdzić czy teraz z autoryzacją będzie działać ?
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4693
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pimowo » sob paź 06, 2018 10:47 pm

Sprytne podejście... NT może być klientem Domoticz lub Domoticz może być klientem NT @pasiekazj, rozwaliłeś system na łopatki i już nie będzie marudzenia tu jest to lepsze, a tam jest coś innego ;)
Mi też jakoś NT bardziej przypadł do gustu ;)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1727
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: arTii » ndz paź 07, 2018 11:44 am

pasiekazj pisze:
sob paź 06, 2018 7:29 pm
Poszedł update. Możesz sprawdzić czy teraz z autoryzacją będzie działać ?
Nie działa :(
ponadto (bez autoryzacji) temperatura idzie OK, ale wilgotność i ciśnienie już nie
Prawidłowo u mnie jeszcze leci:
- Napięcie
- prąd
- moc na fazach
moc ogółem
naświetlenie (lux)
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » ndz paź 07, 2018 12:01 pm

arTii pisze:
ndz paź 07, 2018 11:44 am
pasiekazj pisze:
sob paź 06, 2018 7:29 pm
Poszedł update. Możesz sprawdzić czy teraz z autoryzacją będzie działać ?
Nie działa :(
ponadto (bez autoryzacji) temperatura idzie OK, ale wilgotność i ciśnienie już nie
Prawidłowo u mnie jeszcze leci:
- Napięcie
- prąd
- moc na fazach
moc ogółem
naświetlenie (lux)
Podrzuć screeny jak masz to ustawione w NT i w Domoticzu. Podaj jakie urządzenia (typ) masz w domoticzu dla wilgotności i ciśnienia ?
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » ndz paź 07, 2018 12:11 pm

@arTii poszedł update dla press i humid - pres nie sprawdziłem nie mam czym na szybko.

Dobra, z autoryzacją już wiem co i jak, miałem błędne info jak to zrobić. Poprawię może jutro.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ryba_ns
Posty: 84
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: ryba_ns » ndz paź 07, 2018 12:22 pm

u mnie nie idzie :

predkosc i kierunek wiatru
wilgotnosc
cisnienie
Pozdrawiam Wojtek

[email protected], WeatherStation [email protected], Raspberry Pi 3B

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » ndz paź 07, 2018 12:31 pm

ryba_ns pisze:
ndz paź 07, 2018 12:22 pm
u mnie nie idzie :

predkosc i kierunek wiatru
wilgotnosc
cisnienie
Przed chwilą poszedł update dla Press i humor. Wiatr muszę dopisać. Na szybko możesz o zrobić na custom sensor w domoticzu.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ODPOWIEDZ