[DIY] Stacja METEO

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
pasiekazj
Posty: 582
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: pasiekazj » wt kwie 17, 2018 12:22 pm

Czy ktoś przypadkiem nie ma do odsprzedania gratów do Meteo - wiatr, kierunek i prędkość, deszcz ?
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.

swiezak
Posty: 1496
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: swiezak » wt kwie 17, 2018 8:58 pm

Mam do sprzedania predkosc wiatru w cenach jak kupowaliśmy z malinami bo jeden mi został. Sprawdzę w nocy ile to było ale to jakieś grosze

middam
Posty: 31
Rejestracja: czw wrz 22, 2016 12:48 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: middam » pt kwie 20, 2018 4:00 pm

Czy mógłby ktoś udostępnić kod meteo avr, przed kompilacja do hexa. Zauważyłem u siebie dziwna przypadłość, że jednym plikiem który działa jest - METEO.ino.standard-11.hex. Z ta wersją procek działa, po wgraniu już innej brak jest reakcji. Lub czy jest ktoś w stanie powiedzieć, jak bardzo różni się ta wersja od najnowszej ?

maly_13
Posty: 405
Rejestracja: śr sie 27, 2014 6:09 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: maly_13 » pt kwie 20, 2018 4:06 pm

middam pisze:Czy mógłby ktoś udostępnić kod meteo avr, przed kompilacja do hexa. Zauważyłem u siebie dziwna przypadłość, że jednym plikiem który działa jest - METEO.ino.standard-11.hex. Z ta wersją procek działa, po wgraniu już innej brak jest reakcji. Lub czy jest ktoś w stanie powiedzieć, jak bardzo różni się ta wersja od najnowszej ?
To chyba tylko pimowo

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4634
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: pimowo » pt kwie 20, 2018 4:12 pm

A co to za wersja METEO.ino.standard-11.hex?

Edyta
Już wiem... to jest kod od @uzi18 pisany w C lub Arduino (dokladnie nie pamiętam)

Ja piszę w BASCOM-AVR
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

middam
Posty: 31
Rejestracja: czw wrz 22, 2016 12:48 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: middam » pt kwie 20, 2018 6:58 pm

Kurcze. To nie mam pojecie dlaczego po wgraniu programu napisanego w C wszystko ruszylo ale juz inny hex nie dziala

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4634
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: pimowo » pt kwie 20, 2018 7:40 pm

Prędkość UART, rezonator kwarcowy, źle wgrany kod, etc
Co pokazuje konsola po wpięciu się w UART METEO?

Określenie "brak jest reakcji" czy "nie działa" troszkę mało, a nawet nic nie mówią gdzie mógłby być problem...
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

middam
Posty: 31
Rejestracja: czw wrz 22, 2016 12:48 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: middam » pt kwie 27, 2018 3:12 pm

pimowo pisze:
pt kwie 20, 2018 7:40 pm
Prędkość UART, rezonator kwarcowy, źle wgrany kod, etc
Co pokazuje konsola po wpięciu się w UART METEO?

Określenie "brak jest reakcji" czy "nie działa" troszkę mało, a nawet nic nie mówią gdzie mógłby być problem...
Jest sobie prcocek, podłaczony kwarc 11,0592, wygrywam kod napisny w C - METEO.ino.standard-11.hex, prędkość 115200,
- co 1 minute procek wyrzuca dane - czyli działa
Biorę więc inny wsad, wgrywam, ustawiam prędkość odpowiednią do wsadu i brak reakcji na lini tx/rx
Wkładam inny procek, wgrywam pierwszy wsad - działa, wgrywam drugi - nie działa.

swiezak
Posty: 1496
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: swiezak » pt kwie 27, 2018 8:44 pm

a sprawdź czy po wgraniu drugiego nie działającego wsadu wgrasz pierwszy działający i czy będzie działał?
po wgraniu drugiego wsadu odczytaj fusy czy masz takie
http://wiki.abc-service.com.pl/lib/exe/ ... ikow:4.png
FF D9 FF.
Ja mojego atmega328 od meteo programuje w podstawce uniewrsalnej z kwarcem i kondensatorami bo w płytce meteo nie chce sie programować:)
dlaczego- nie wiem nie doszedłem do tego :)

kapitanie @pimowo testowałeś detektor burz? działa już czy temat na razie na bocznym torze?
ja jestem na ostatniej prostej dot. licznika energii i będę brał się za meteo bo mam w rozsypce przez próby uruchomienia drugiej stacji dla kol. z forum:D

maly_13
Posty: 405
Rejestracja: śr sie 27, 2014 6:09 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: maly_13 » sob kwie 28, 2018 4:58 am

Z tym programowaniem coś pamiętam że też miałem problem w meteo nie wiem czy nie musiałem wyciągać esp

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości