Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

swiezak
Posty: 1496
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: swiezak » wt lip 18, 2017 11:32 am

Cześć. Troszkę się u mnie zmieniła logika działania NT i do tej pory sterowanie wentylatorem w łazience zajmowała się płytka a4 +dht11 (htu oraz bme są w drodze do mnie) -teraz będzie bezpośrednio do maliny podpięty czujnik i przekaźnik.W sumie nie jest mi potrzebna super dokładność bo to wentylator w łazience.
Czujnik podpięty do gpio 23 +rezystor 4,7k
Wykrywa mi
-gpio_23
-gpio_23_temp
-gpio_23_humid
Obrazek
Dodaję te 3 gpio. Przechodzę do zakładki GPIO w settings Gpio23 daję dht11/22 po kliknięciu otrzymuję komunikat "cannot insert to DB humi"
odświeżam stronę i mogę wybrać czujnik DHT11
Obrazek
Przechodzę do tools/db check i wszystko jest ok
Obrazek
ale nadal czujniki 0.0
Obrazek

ozmatox
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 17, 2017 8:56 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: ozmatox » wt sty 16, 2018 9:11 am

Podpinam się pod temat,
u mnie dokładnie taki sam problem, temperatura jest dobrze a wilgotność 0,0 ???
w wersji 3 działało poprawnie, po aktualizacji nie.
Odczyt z konsoli prawidłowy.
Załączniki
dht11humi.png
dht11humi.png (11.37 KiB) Przejrzano 584 razy
dht11.png
dht11.png (7.53 KiB) Przejrzano 584 razy

swiezak
Posty: 1496
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: swiezak » wt sty 16, 2018 11:07 am

spróbuj usunąc czujnik i go dodać ponownie.

ozmatox
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 17, 2017 8:56 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: ozmatox » pn sty 22, 2018 3:59 pm

Usunięcie i ponowne dodanie niestety nie pomaga, Temperatura działa poprawnie.
Za trzecim razem wilgotność wskoczyła na 60 % i tak już została, nie aktualizuje się.

Zainstalowałem na nowej karcie system Rasbian i ostatnią wersję nettemp i dokładnie to samo.
w konsoli czujnik działa w domoticz'u też ;)

pasiekazj
Posty: 582
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » pn sty 22, 2018 8:00 pm

Ustaw na LOW przed kliknięciem humid.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.

ozmatox
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 17, 2017 8:56 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 i DHT22 wartość 0.0

Post autor: ozmatox » wt sty 23, 2018 2:35 pm

@pasiekazj dziękuję za poradę , ale niestety to nic nie zmienia...usuwam GPIO, usuwam czujniki tmp i hum, dodaję na nowo, restartuję rpi i nic się nie zmienia .
W konsoli działa, w domoticz też, a w tej wersji 4.1.26 za choinkę nie chce pokazać właściwej wilgotności.
Co więcej jak zainstaluję nettemp3 stable RC2 to działa prawidłowo.

Do tej wersji beta dodałem jeszcze DHT22 i też nie ma HUMI :)

Ogólnie strzałki co 5 min działają właściwie ale wyniki się nie odświeżają.
Gdzie szukać przyczyny?
Załączniki
Screenshot_14.png
Screenshot_14.png (8.19 KiB) Przejrzano 533 razy
Screenshot_13.png
hdt2211humitemp.png
hdt2211humitemp.png (11.47 KiB) Przejrzano 533 razy
Screenshot_11.png
Screenshot_11.png (6.14 KiB) Przejrzano 533 razy
Screenshot_12.png

pasiekazj
Posty: 582
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » śr sty 24, 2018 11:01 am

Na razie poprawiłem wsadzanie do bazy czujników. Z odczytami jeszcze walczę.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.

pasiekazj
Posty: 582
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » śr sty 24, 2018 7:56 pm

@ozmatox chyba udało mi się załatać temat. Możesz potestować w mojej becie:
https://nettemp.pl/forum/viewtopic.php?f=35&t=1464
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość